16.10.2023
Празник на бозата в Радомир

Автор: Екип АБГР

Празник на бозата под надслов "С боза, гозба и песен" се състоя на 14 октомври в Радомир.
Музейната експозиция "Стойова къща" отвори врати за жителите и гостите на града, които разгледаха старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, запознаха се с някогашната технология на производство и научиха любопитни факти, свързани с производството на напитката.Беше направена демонстрация по приготвяне на боза по традиционна радомирска рецепта.

Отново прие посетители импровизираната бозаджийница на албанеца Али Сербез, родоначалник на производството и търговия с боза в града.Оживя старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви чадъри и ветрила заедно с кавалерите си пиха по една боза, пазаруваха домашно произведени продукти от възстановения пазар. За жителите и гостите на Радомир бе подготвена празнична програма с участието на фолклорните изпълнители Сорина Богомилова, Георги Гьолски и Юлиян Асенов. В проявата се представиха още фолклорен ансамбъл "Етнофолк" и хореографът Памбос Агапиу с неговото латино шоу. Популярният шеф готвач Станислав Иванов сготви на живо популярната радомирска кавърма.

В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Жителите на града усвоили занаята от албанците, за които признават, че са най-добрите майстори на гъстата напитка на Балканите.

Към новини
Галерия