Вие сте тук

Каталог
Публикации

"Автомагистрала "Рила" - свързаност, коридори, перспективи"

 Кръгла маса   

Г-н Ергин Емин, председател на Асоциацията на българските градове и региони участва в кръгла маса, организирана от Форума за балкански транспорт и инфраструктура, Научно-техническия съюз по транспорт и "Главболгарстрой холдинг" на тема: "Автомагистрала "Рила" - свързаност, коридори, перспективи"

Неправителствени организации, представители на бизнеса, на изпълнителната и местната власти предлагат на правителството и партиите да започнат подготовката и изграждането на магистрала "Рила". Това съобщи Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура. Той изрази надежда проектът да бъде реализиран в периода 2021 - 2027 г. Проектът за магистрала "Рила" е с над десетгодишна история и първоначално е бил известен като южен обход на София.

Идеята за АМ "Рила", известна като далечен южен обход на София, е изключително добра от гледна точка на свързаността и извеждането на трафика извън София, коментира председателят АПИ инж. Апостол Минчев. Той участва в кръгла маса на тема "Автомагистрала "Рила" - свързаност, коридори, перспективи", организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта.

На форумът беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Тодор Анастасов.

АМ "Рила" би подпомогнало развитието на туризма в Югозападна България, както и икономическите инициативи на региона. Той напомни, че идеята за строителството на автомагистралното трасе датира повече от 20 години като далечен южен обход на София, но за това време нищо не е реализирано и изрази надежда процедурите по нея да стартират в близко бъдеще.

Според Минчев трудно властта ще бъде убедена, че са нужни в пъти повече средства за поддържането на пътната мрежа такава, каквато би трябвало да бъде тя в европейска страна. Нужно е да продължи и да се подобри строителството на автомагистрали, което не върви добре, смята той.

Не разполагаме с неограничен бюджет. По тази причина проектите трябва да бъдат по-добре планирани и обосновани. Трябва да се опитаме да внедрим т.нар. информационни системи за управление на настилките, за управление на мостовете, които се базират на обективни данни, въз основа на които може да се взимат политически решения, допълни Тодор Анастасов.

 

Предложение на Кръглата маса

Екип АБГР