Вие сте тук

Каталог
Публикации

Годишни национални награди на АБГР 2018

8 юни 2018, Асоциацията на българските градове и региони обяви своите годишни награди в Разлог. Церемонията традиционно се проведе с подкрепата на VIVACOM   Най-добре управляваните и успешни общини в страната бяха обявени в петък вечер в „Пирин Голф хотел и спа“ в  Разлог, по време на годишна среща на общините. На церемонията присъстваха председателят на АБГР Найден Зеленогорски, зам-министър МРРБ Деница Николова, евродепутати, областни управители, зам.-областни управители, кметове и общински съветници - над 200 гости и членове на организацията.

Събитието се провежда за първи път с подкрепа на VIVACOM като телеком, който работи в тясно сътрудничество с българските общини и предлага редица технологични решения за тяхното по-модерно управление и улеснение на живота на жителите и гостите им. Други партньори на инициативата са Бизнес справочник България,  ФЕСТА и БУЛАВТО. Годишните национални награди на Асоциацията се раздават в 31 категории. Освен за успешно управление, общините се отличават за направените инвестиции в природата и хората; за развитие на спорта и младежките дейности; за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство, за въвеждане на иновативни подходи в управлението на общината и много други. Основен критерий за определяне на призьорите са реализираните общински проекти с ясни и устойчиви резултати.  

По време на награждаването Никола Гечев, директор Корпоративни продажби от VIVACOM подчерта загрижеността на компанията за развитието на регионите в цялата страна като изтъкна мотивите за подкрепата на телекома за българските общини, а именно: „VIVACOM разглежда отношенията си с общините не само като бизнес, но и като социална отговорност към обществото. Ние вярваме, че само когато хората от един регион имат достъп до световното знание и информация, умеят да общуват през глобалната мрежа и имат възможност за контакти с цял свят, съответната община ще може да се развива адекватно на съвременността и да е в крак с времето“.

Призът за Областен управител за 2018 година бе връчен на Галин Григоров, управител на област Русе, а за Заместник областен управител на 2018 година бе отличен Димитър Драчев, заместник областен управител на област Стара Загора. Признание за своите постижения получиха кметовете от редица успешни общини: За успешно управление на голяма, средно голяма и малка община, награди поучиха съответно: Таня Христова, кмет на община Габрово, Илийчо Лачовки, кмет на община Кнежа и Янка Господинова, кмет на община Алфатар. За успешно управление на дунавска община награда получи кметът на община Лом Пенка Пенкова, а сред черноморските общини беше отличен Иван Портних, кмет на община Варна. Наградата „Инвестиции в природата и хората“ отиде при Димитър Сотиров, кмет на община Земен. Призът „Младежки дейности и спорт“ бе връчен на Георги Димитров, кмет на община Карнобат, същото отличие за Северна България отиде при община Нови Пазар, а отличието „Културно-историческо наследство“ получи Емил Караиванов, кмет на община  Асеновград. Като „Община за пример“ бе посочена община Дряново, а за „Най-иновативна община“ бе определена община Пловдив. „Динамична община“ за 2018 е община Благоевград, а „Дигитална община 2018“ стана община Ловеч. „Иновативна община“ с най-много развити WiFi Зони е община Банско. 

Наградите в тези категории съответно получиха  Иван Тотев,  Атанас Камбитов,  Корнелия Маринова и Георги Икономов. В останалите категории призове получиха: За „Градска среда“ – Румен Гунински, кмет на община Правец; За „Високотехнологична община“ – Маринела Николова, кмет на община Козлодуй; За „Цялостен принос към сигурността и развитието на града“ – Калин Каменов, кмет на община Враца;   За „Цялостен принос за електронно образование“ – Георг Спартански, кмет на община Плевен; За „Цялостен принос за устойчиво развитие на града“ – Димитър Николов, кмет на община Бургас; В категориите, отличаващи личностите в местните парламенти и административна власт, наградените за 2018 година са: „Председател на общински съвет 2018“ – Савина Петкова, председател на Общински съвет – Пловдив; „Районен кмет 2018“ – Наталия Стоянова, кмет на район Слатина, София; „Заместник-кмет 2018 /голяма община/“ – Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община; „Заместник-кмет 2018 /малка община/“ – Петя Василева, заместник-кмет на Община Тутракан; „Заместник-кмет на район 2018: – Любомир Ковачев, заместник-кмет на район Средец, София; „Общински съветник 2018 /голяма община/“ – Прошко Прошков от Столичен общински съвет; „Общински съветник 2018 /малка община/“ – Айхан Османов от Общинския съвет на Никопол; „Секретар на община 2018“ – Цвета Попова, секретар на община Мирково Асоциацията на българските градове и региони връчи специална награда на г-н Владимир Кисьов Европейски институт „Успешно партньорство 2018“, за цялостен принос за развитие на АБГР.

екип АБГР