Вие сте тук

Каталог
Публикации

Международна конференция в НБУ

Изпълнителният директор на АБГР - Ергин Емин, участва с доклад на проведената на 29 юни в Нов български университет /НБУ/ международна конференция „Качество на европейската интеграция на България – 10 години след присъединяването“. Организатор на форума бе Лабораторията за публични политики, с ръководител доц.д-р Антоний Гълъбов. При официалното откриване приветствия поднесоха г-н Торстен Гайслер – директор бюро София, фондация „Конрад Аденауер“, г-н Кирил Аврамов – зам.ректор НБУ, Н. Пр. Ерик Льобедел, посолство на Р. Франция и г-жа Лиляна Павлова – министър на българското председателство на съвета на ЕС. По време на Българското председателство ще търсим обединението на 27-те държави, за да запазим европейския дневен ред и посока. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Лиляна Павлова. Министърът за Българското председателство припомни, че членството на България в ЕС стана национална кауза, а отговорната задача по председателството ни съвпада с тежък момент за Европа.

България, която беше разглеждана само като ползвател на европейски фондове, най-бедният член на обединението и външна граница на ЕС, изпълни критериите за икономически растеж и стабилност, за да стане достоен член на Съюза, припомни Лиляна Павлова. Поемаме ясен ангажимент да бъдем неутрални, балансирани и твърди, където се налага в името на единството и солидарността, подчерта министърът.
Българското председателство ще има 3 основни послания – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, обяви Лиляна Павлова. Консенсус по всички важни теми като сигурност и миграция, консенсус за Западните балкани и за Черноморското сътрудничество. Конкурентоспособност в нелеките пътеки, които предстоят – икономически и паричен съюз, засилване на социалното измерение и кохезията с поглед към политиката на съюза след 2020 г.
Екипите са създадени на всички нива и са готови за предизвикателствата, които сме си поставили. Вярваме, че с подкрепата на Франция и Германия, която получи премиерът Бойко Борисов, ще работим за това да подредим Европа по нов начин, каза в заключение министърът за Българското предизвикателство на Съвета на ЕС.

В дискусионните панели на събитието участие  взеха: г-н Росен Плевнелиев – президент на Р.България /2012 – 2017/, проф. Екатерина Михайлова, НБУ, г-жа Любов Панайотова – Европейски институт, г-жа Марин Лесенски – Институт „Отворено общество“,  проф. Самаранда Ангени – ректор университет „Туту Майореску“, Румъния, г-жа Моника Панайотова – зам.министър на българското председателство на Съвета на ЕС и други.

Г-н Емин изтъкна при представянето на позицията на АБГР, че местната власт има своето изключително важно място при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС. Включването на общините е ключово, за да превърнем домакинството ни на Съвета в национална кауза, а посланията на България да бъдат формулирани и припознати от българските граждани.

Правителството остава  партньор на местната власт и търси най-добрите начини за реализиране на възможностите на Председателството от българските градове и региони. Партньорството с общините е в различни направления в подготовката, които включват организация на събития, участие в  комуникационната програма, инициативи за популяризиране на българската култура, история и природа.
Приоритетни теми, по които е застъпен дебатът на ниво  местна власт по време на Българското председателство,  са  сътрудничеството в Дунавския и Черноморския регион, подобряването на политиките за регионално развитие на ЕС и дигитализацията на европейските региони.

Той представи проектите на организацията /Асоциацията/ за 2017/18 година и направи директна връзка с председателството на съвета на ЕС, след което обобщи, че  Българските общини са обединени в амбицията си да участват активно в провеждането на Председателството. Местната власт притежава необходимия опит и капацитет, за да подпомогне достойното представяне на страната и по този начин европейските ни партньори да се запознаят с постиженията и облика на България.  Председателството на България ще позволи да бъдат обменени добри практики   и да се отворят нови канали за сътрудничество на европейско ниво.                                                                                                  

Екип АБГР

 * Програма

 * Program