Вие сте тук

Каталог
Публикации

София – дигитална столица на Европа

На 25 и 26 април в София се проведе най-голямото събитие в сферата на високите технологии в България – WEBIT FESTIVAL. През тези дни столицата ни се превърна и в столица на Европа по отношение на високите технологии. Представители на Асоциация на българските градове и региони и Институт за местно и регионално развитие присъстваха на фестивала, наред с множество представители на местната власт. Те взеха активно участие в различните инициативи по време на събитието, както и на  тематичната конференция „Умни градове”.

Дискусията „Умни градове” касае устойчивото им развитие, чрез интегрирането на съвременни IT решения, системи и иновации. Обсъдени бяха различни теми, свързани с електронното управление, оптимизирането на работата на администрациите, управлението на градския трафик, обществен транспорт и паркиране, опазването на околната среда, гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред. Много общини вече разработват проекти за интегриран градски транспорт и иновативно управление на трафика.

WEBIT FESTIVAL събира на едно място cвeтoвни и peгиoнaлни eĸcпepти, лeĸтopи зa тexнoлoгии, дигитaлeн мapĸeтинг и инoвaции. Бългapия e eднa oт пeттe дecтинaции в cвeтa, в ĸoитo eжeгoднo ce пpoвeждa eднo oт нaй-влиятeлнитe cвeтoвни изложения зa пpeдпpиeмaчecтвo, инвecтиции и тexнoлoгии, ĸoитo пpoмeнят бизнeca, oбpaзoвaниeтo, тpaнcпopтa, финaнcитe, пpaвят гpaдoвeтe yмни и вoдят дo пpoмянa нa цялoтo oбщecтвo.
Webit има посетители от общо 90 държави, сред които ръководни представители на едни от най-влиятелните глобални неправителствени организации като Световния икономически форум, Международния телекомуникационен съвет и редица други.

Над 5000 души са се регистрирали за участие във фестивала, който се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, президента Румен Радев и Европейската комисия. Сред гостите бе и президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.