Вие сте тук

Каталог
Публикации

София - град по модел на Виена

Форуми, в рамките на Дните на Виена в София. Стартът бе даден с традиционния Виенски бал.

Ръководствата и експертите на АБГР и ИМРР участваха активно във всички прояви на дните на Виена в София. Деловата част от събитията бе поставена официално със срещата на столичния кмет Йорданка Фандъкова с председателя на Общинския съвет на Виена Томас Райндл. След нея стана ясно, че ще се учим от австрийците как да строим общински жилища заедно с бизнеса. Освен това ще ползваме опита им в публично частното партньорство и при изграждането на спортни зали и площадки. Екология, опазване на околната среда, подобряване качеството на въздуха, на градския транспорт – множество от мерките сме заимствали от Виена, но разбира се, е било необходимо време те да се осъществят, припомни Фандъкова при откриването на дните. Тя добави, че организацията на зоните за паркиране в центъра на столицата е било в тясно сътрудничество с виенски експерти.

По време на културния форум „Музей на бъдещето” основните теми бяха „Управление на музеи” и „Опазване на стария градски център”. Бяха дискутирани съхраняването на историческия център на градовете и опитът на Виена с обекти, включени през 2001 г. в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Директорът на виенския Дом на музиката Симон Пош представи необичайния интерактивен музей, който той ръководи вече близо 15 години. Домът е създаден през 2000 г. и не е традиционният музей, където посетителите са само наблюдатели. Там всеки може да подбере сам нещата, които будят любопитството му, да експериментира със звуците или дори с Виенската филхармония. Онова, което го отличава от традиционните музеи, е експерименталното начало.

Вторият ден бе посветен на конференцията „Градове на бъдещето: Виена и София“ в Национална галерия „Квадрат 500“. Форумът бе открит от Йоана Христова, зам.-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“, която информира, че за 2017 г. бюджетът за озеленяване на българската столица е увеличена с 4 млн. лв.

Озеленяването на града и грижата за зелените площи е сред приоритетите на общината за 2017 г., отбеляза Христова. Тази година са планирани ремонт и възстановяване на Западен парк, на парк „Въртопо“ в „Младост“ и на парка в „Дружба“, допълни тя. Предстоят още целенасочени усилия, които да наредят София сред най-зелените градове в Европа, каза още Христова.

Архитект Димитър Данчев, в. и. д. директор „Зелена система“, направи преглед на ремонтираните и обновените зелени площи в столицата от 2010 г. насам, сред които цветната фигура, изобразяваща герба на София на бул. „Яворов”, Южният парк и парк „Гео Милев“, градината пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, пешеходната зона на бул. „Витоша“, възстановяването на парк „Врана“ и отварянето му за посещения.

От 2012 до 2016 г. е направен частичен ремонт на Борисовата градина, като през 2012 г. е поставено ново парково осветление, а през 2015-2016 г. е осъществен ремонт на детската площадка „Слончето“ и на чешмата и е разнообразено и осъвременено озеленяването.

В австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства

Данчев информира още, че започнатата през 2014 г. реконструкция на зелените площи по бул. „Ботевградско шосе“ е изцяло завършена. Полагат се усилия и за освежаването на цветните пространства, като тези пред сградата на общината, Софийския университет, Народната библиотека, бул. „Черни връх“ и Градската градина.

Пространството около паметника на Патриарх Евтимий е ремонтирано и реконструирано, зелените площи около паметника на Иван Вазов са възстановени, а Докторският паметник е ремонтиран през 2014 г., като е дообогатен със скален кът и фонтан, построена е нова детска площадка и е инсталирано ново парково обзавеждане, каза още Данчев.

Томас Райндл сподели опита на австрийската столица в опазването и развиването на зелените площи, които са 50% от територията на града. „Виена си е поставила за цел да бъде образцов екологичен град. Населението й се разраства много бързо – със 70 000 нови жители в последните години, и има огромна нужда от жилищно пространство и разширяване на транспортната мрежа. В същото време вземаме мерки за опазване на зелената площ.

В момента в австрийската столица има 280 големи парка и общо над 2000 паркови пространства. Статистиката показва, че на всеки живеещ се падат 120 кв. м зелени площи. Градът има 18 защитени зони на площ около 15 000 хектара. Общо около 31% от цялата площ на Виена са защитени.

Целта ни е да запазим качеството на живот, като щадим ресурсите, подчерта Петра Шанер от Smart City Wien. Целта е на всеки гражданин да му се налага да върви не повече от 250 м до следващата зелена зона. Властите полагат усилия и за озеленяването на вътрешноградската зона и разчитат и на активното участие на гражданите, които могат да се включат в озеленяването чрез градско земеделие и градско градинарство, добави тя.

Томас Райндл, председател на Общинския съвет във Виена: Половината от площта на австрийския мегаполис са паркове

Една от най-характерните черти на Виена е, че повече от 50% от територията на града е зелена площ. Взели сме решение на общинско ниво да запазим този дял на зелена площ въпреки ръста на населението. Към всичко, което изброих, трябва да прибавим транспортната и културната инфраструктура, квалифицираните кадри, които живеят в града. Това е миксът, който превръща Виена в добър за живеене град. Това каза при откриването на Културен форум, организиран в рамките на Дните на Виена в София, председателят на Общинския съвет на австрийската столица Томас Райндл.

Зеленият град се постига с много работа. От десетилетия засаждаме гори във Виена. Обикновено по време на националния празник на Австрия – 26 октомври, всеки гражданин може да засади дърво. И сега нашата идея е да засадим друга „Виенска гора“. Също така по протежение на Дунав до границата със Словакия има гора. Преди 25 години сме внесли искането с провинция Долна Австрия тази гора да бъде обявена за национален парк. Така че Виена е град с национален парк и той се приема добре, толкова хора ходят там, че посетителите стават твърде много за защитена зона. Затова сега имаме проект за залесяване и на полетата в началото му. В сила е и една наредба, която се критикува много, но всяко дърво, с дебелина на ствола 90 см, не може да бъде отсечено.

Другият акцент в развитието на града е опазването на културно-историческото наследство на Виена, обясни още Райндл. Традициите за съхраняването му датира още от времето на Хабсбургската монархия. Много от музеите във Виена, като Музея „Албертина“, Музея за модерно изкуство, Културно-историческия музей, са собственост на държавата и тя се грижи за тях. Разбира се, опазването на тези ценности става в много тясно сътрудничество с общината. Общината има Музей на Виена, който разказва историята на столицата ни, но и прави тематични експозиции. Разположен е на много видно място – на площада „Карплац“, а в момента подготвяме проект за нова сграда и предстои Общинският съвет да вземе решение за строежа й.

През 2025 година планират 80% от пътуванията да са с обществен транспорт и велосипед

По време на форума „Градове на бъдещето – Интелигентна мобилност“ стана ясно, че във Виена планират през 2025 г. 80% от пътуванията да са с обществен транспорт и велосипед или пеша. В момента този дял наближава 40 на сто. В момента 40% от пътуванията на виенчани стават с градския транспорт, с велосипеди или пеша.

Бяха представени и иновативни проекти, участвали в конкурса на община Виена „Златната щафета“. Сред тях е и съвместен пилотен проект на общината и Австрийския институт за технологии за създаването на сензори при неправилно паркиране. Табела с мигащ сигнал показва на шофьора дали автомобилът излиза извън очертанията на паркомястото и по този начин пречи на движението. Системата вече е изпробвана в различни места с натоварен трафик и навсякъде довела до осезаемо подобрение.

Всеки четвърти виенчанин вече живее в непосредствена близост до спирка на метро, автобус, трамвай или градска железница. Така австрийската столица стимулира използването на обществения транспорт и намалява значително замърсяването на околната среда.

През изминалата година виенските транспортни предприятия са обслужили 954,2 млн. пътници и са продали 733 000 карти за годишен абонамент, струващи 365 евро, което е нов абсолютен рекорд за града.

Виена акцентира на използването на иновациите, отговарящи на световните тенденции за мобилност на бъдещето. Сред тях са насърчаването на споделяне под мотото „споделяне вместо собственост“ и изграждането на „точки за мобилност“, предоставящи лесен достъп до алтернативни форми на придвижване в града.

Учени искат да направят Пловдив Smart city

Финансирането на разработки за „умни градове” в страните от ЕС е много интензивно. През 2015 г. учените от Техническия университет – филиал Пловдив, са присъствали на старта на проект „Катапулт” в Нотингам, Англия, с който се финансират университети, общини, стартиращи фирми и фирми, разработващи различни области на умния град. Проектът на Нотингам е за 3 години, а сумата му е 25 млн. евро. В проекта са включени общо 4 общини, 4 университета и множество фирми. Община Нотингам отделя експериментално 100 общински къщи, които ще бъдат обзаведени със системи за управление на енергийната ефективност, на покривите им ще има фотоволтаици, ще използват природен газ за отопление. Като бонус за използването на елементите на умната къща общината предоставя електромобили на наемателите на тези 100 къщи. „При това проектът „Катапулт” е само за подготовка на кандидатстване на големи проекти, финансирани било от ЕС, било от английското правителство, било от частни фондове”, обяснява проф. Спасов.

Пловдивските разработки на части от проект за „умен град” засега са финансирани от частни фирми и от държавния фонд „Наука”. Сумите са значително по-малки от парите, които заделя Нотингам за същата цел. Това в известна степен предопределя и насоката на работа на пловдивския екип от учени. „На практика ние работим върху „мозъка” на умния град, плюс сензорната му част”, обяснява проф. Гриша Спасов.

Той е убеден, че академичните разработки в Техническия университет най-вероятно ще бъдат използвани в Пловдив. Бихме подпомогнали община Пловдив в разработване на базови проекти, които в бъдеще да търсят финансиране и реализация, обяснява проф. Спасов. Научните разработки за „умен транспорт” например могат не само да оптимизират трафика на града, но да служат като основа за развитието на градската пътна мрежа.

И докато в научната част проектът „Умен град” е съизмерим със световните постижения в тази насока, българският бизнес все още не може да види преки печалби за себе си от внедряването на върховите технологии. Цената на една сградна автоматизация на една „умна къща” на Сименс например е съизмерима със стойността на обзавеждането на един дом, обяснява професор Спасов. Екипът на професора обаче използва друг подход, при който разходите за „поумняването” на една къща могат да се сведат до суми между 500 и 1000 лв. Това става чрез т. нар. отворени системи и е съвременна научна тенденция, която още не е съвсем готова за пазарно приложение.

*Програма

Екип АБГР