Вие сте тук

Каталог
Публикации

Елен Герджиков: Парите на София се харчат последователно и целенасочено, но не стигат за всичко

topnovini.bg

Елен Герджиков е председател на Столичния общински съвет издигнат от групата на ГЕРБ. Той е и председател на националния предизборен щаб на партията.

Какви са очакванията и нагласите за предстоящите местни избори за ГЕРБ? Ще успеете ли да съберете отново достатъчно гласове и да вземете над 50 % от местата в общинския съвет?

Целта , която си поставихме е да се постигнат същите резултати от последните избори. Дори и в някои отношения да се подобрят. За София ако повторим резултата от последните избори през 2011 год., ще е успех за нас.

Йордана Фандъкова ли ще е вашият кандидат за кмет на София?

Номинациите от нашите районни структури показаха безапелативно и безусловно подкрепа за нея и за нейната работа. Разбира се това не е станало официално факт и според мен е абсолютно разбираемо. Има три месеца и половина до изборите. Тя е един действащ кмет на един огромен град. Има изключително много работа и отговорности и ранното започване на кампания би попречило на изпълненията на конкретните й задължения.

Коя партия според Вас е готова да излъчи достатъчно силен опонент на Фандъкова?

Аз не мога да коментирам другите партии, но е факт, че никоя от тях не е издигнала конкретен кандидат, като изключим Реформаторския блок, но и там доколкото ми е известно това не е официално. Т.е. издигнат е кандидат на една от формациите, които съставляват реформаторите. Този факт, както и многото кандидатури в БСП, показват че не е намерен съперник на Фандъкова и това е съвсем разбираемо, имайки предвид успехите, които имаме като управление на града през последните години. Така или иначе за нас, като стратегия и като начина на провеждане на кампанията няма абсолютно никакво значение кой е опонент на нашия кандидат, защото самата кампания, нейните принципи почиват на съвсем друг принцип, а именно на прагматичната част от работата в Столична община и на това да се покажат видими резултати от управлението през последните години и да се покаже визия и концепция за бъдещото развитие на София, отново под формата на конкретни проекти.

Как ще коментирате обвиненията от другите партии, че парите на София не се харчат по предназначение?

Често чувам тези твърдения. Това звучи много интересно за публиката, когато се каже, че София разполага с милиард и половина и те могат да се харчат по-добре. Разбира се тази теза е много лесна да бъде изказана, но първо се изпуска факта, че за оползотворяването на тези пари се изисква много умение и много работа. Този бюджет е резултат от наистина много работа, от защитаване на много европейски проекти, от работа по европейски програми и т.н. Що се отнася до рационалното харчене на бюджета, това е предмет всяка година на дискусии, когато се приема бюджета на Столична община. Мисля, че това, което ние правим през последните години е една последователна и устойчива политика в спазване на конкретни приоритети, които сме заложили и се съдържат в програмата на кмета от 2011г. насам. Така, че съвсем последователно и целенасочено се харчат парите на София. Те не стигат за всичко и в следващите програми, които сме предвидили за следващия мандат на кмета ще бъдат записани нашите нови приоритети.

Реформаторският блок заговори за разбиване на бетона на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Бетон ли е ГЕРБ всъщност и това, че има над 50% гласове в общинския съвет дава ли възможност за взимане на обективни решения?

Това са изрази, които са извън моята риторика и извън думите, с които аз боравя, когато говоря за политика. Фокусът на нашата кампания не е да си построим кампания като отричаме някого или като се опитаме да намалим неговото внимание. Нашата кампания е изцяло прагматична и ще се опита да покаже на хората свършеното и какво възнамеряваме да свършим занапред. В никакъв случай няма да коментирам, а и не виждам защо другите коментират нас, като някаква основна цел в собствената си кампания. Ако това им е основната цел какво ще правят с проблемите на града, по-скоро това бих искал да чуя, а не да афишират като основна цел разбиването на някакъв бетон или на ГЕРБ. Мисля, че и БСП направиха много кампании с основна цел да съборят ГЕРБ, да свалят, да я унищожат, но в крайна сметка резултатът показа, че това не е нещото, което хората искат да чуят. Хората искат да чуят какво ще се случи, за да се променят и  подобрят условията и начинът по който живеят.

Деница Янкова