Вие сте тук

Каталог

Представяне на книгата на Ханс-Герт Пьотеринг „За щастие сме обединени“

„Приветствам готовността на германското правителство да поднови разговорите с България. Нямам никакви съмнения, че в скоро време ще можем да приветстваме  България в Шенгенското пространство. Но остава важната уговорка България да изпълни всички условия за това членство“. Това каза  председателят на фондация "Конрад Аденауер" Ханс-Герт Пьотеринг. Той беше у нас на 13 март, за представяне на авгобиаграфичната си книга „За щастие сме обединени“. На събитието присъстваха представители на АБГР и редица държавници от времето на прехода и от днешно време.

В книгата бившият председател на ЕП и убеден европеец описва своите 35 години в най-висшите ешелони на европейската политика. Първият превод на чужд език е на български. Съпартиецът на Ангела Меркел е от най-влиятелните германски политици, единственият евродепутат, който от първите директни избори за ЕП неотменно е негов член.

Християндемократът Ханс-Герт Пьотеринг, днес почетен член на европарламента, е и една от водещите фигури в процеса на разширяване на ЕС. Той коментира, че още при приемането на България и Румъния в ЕС е било известно, че има пропуски в правовите им системи :

Когато през 2007 г. България и Румъния бяха приети в ЕС, знаехме много добре, че в правовата система и на двете държави има много пропуски. Знаем също така, че тези проблеми все още не са преодолени. В България все още има сериозни дефицити по отношение на правовия ред. Държа да отбележа, че никой в ЕС не поставя под съмнение членството ви в Съюза, но също така искам да насърча страната ви в реформите в съдебната система, която очевидно все още е оплетена в мрежите както на стари, така и на нови зависимости. Радвам се, че България и Румъния днес са страни-членки на ЕС, особено на фона на случващото се в Украйна, на фона на руската агресия там, защото не можем да изключим сценарий, при който руската агресия можеше да се насочи към България или Румъния, ако те не бяха приети в ЕС. Знаем, че Русия се опитва всячески да оказва влияние в България и страната ви заслужава цялата подкрепа на ЕС, за да може да защити своя суверенитет в рамките на Съюза.

Полша и Балтийските страни настояват за по-строг тон спрямо Москва, а Гърция и до някъде България са по-предпазливи. Запитан дали смята, че България е своеобразен „троянски кон“ на Русия в ЕС, както твърдяха немалко западни консерватори, Пьотеринг коментира:

Не бива да има  никакво съмнение, че Русия поддържа  дясно-екстремистки партии в страни  от ЕС, както и че Русия подпомага  създаването на социалистически партии в тези страни,Русия следва една политика, която ние не одобряваме. Убеден съм, че днешното правителство в България отстоява външнополитическата ориентация на страната, и че България продължава да бъде надежден партньор на ЕС.

Всички ние носим  отговорността за бъдещето на  ЕС и под всички ние разбирам  всичките 28 страни членки на Съюза. Ние сме над 500 милиона европейски граждани и трябва да сме солидарни както в добри, така и в лоши времена. Наистина, в рамките на ЕС съществуват големи разлики, но и европейският север не е в цветущо здраве. За това смятам, че именно в тежки времена е важно да си помагаме.

Важно е демократичните партии да работят за спечелване и запазване на избирателите и да отстояват ценностите си предвид настъплението на радикални партии в някои европейски държави, коментира политикът:

Наистина, оказа се, че в някои държави от ЕС  опазването и отстояването на  общите ни ценности очевидно  не са били приоритет – само  така мога да си обясня процесите  в Гърция. Но, именно в такива моменти основната задача на демократичните партии трябва да бъде спечелването на хората за нашите европейски ценности. Моят Християндемократически съюз в Германия в момента е водеща политическа партия, но няма гаранция, че това ще продължава вечно. С други думи, не можем да почиваме на стари лаври. Политическите партии трябва винаги да бъдат в готовност и да отстояват възгледите и ценностите си. Това важи и за Гърция, и за Испания, и за Португалия. Сигурен съм, че ако традиционните партии се завърнат при хората, и хората ще се върнат при тях.

Програма