Вие сте тук

Каталог

Кметът Казанджиев прие изпълнителния директор на Асоциацията на българските градове

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев прие на 5 февруари изпълнителния директор на Асоциацията на българските градове и региони Ергин Емин. Двамата обсъдиха възможностите за подпомагане на съфинансирането  на общината по европейски проекти. Такава възможност дава администрираният от Асоциацията Национален гаранционен фонд „Солидарност“, председател на надзорния съвет на който е Емин.
Това може да се приложи към готови проекти, които чакат финансиране. Готови сме да поемем техническата част и да осигурим съфинансиране на някои общини, фондът сключи споразумение с Европейската инвестиционна банка за това, обясни Ергин Емин.

Той предложи още на кмета служители в администрацията да участват в организираните от Асоциацията семинари с Комисията за конфликт на интереси и Комисията за защита на конкуренцията, както и в съвместните с Германското дружество за международно сътрудничество в партньорство с фондация „Конрад Аденауер“ форуми за кметове на общини, областни управители, специалисти от общински и областни администрации, общински съветници и експeрти от неправителствени организации за насърчаване на устойчивото градско развитие и превръщането му в ключов елемент в европейската политика за сближаване.

В момента фондът оказва съдействие на община Перник, каза Ергин Емин. Двамата с кмета се споразумяха да обсъдят още идния понеделник възможностите за ускоряване на проекта за довеждащ водопровод за с. Радювене, по който не е кандидатствано за финансиране заради забавяне в очуждителните процедури.

Домакините и гостите от АБГР, сред които бяха и координаторът за София-град и София област – Евтим Евтимов и адвокат Валентин Атанасов, обсъдиха още належащи промени в действащото законодателство. Запознаха се взаимно с реализирани свои проекти и инициативи.

Ергин Емин дойде днес в Ловеч и в качеството си на председател на управителния съвет на сдружението „Европейска визия за етническа толерантност“ (ЕВЕТ). Той и оглавяващият регионалната структура в Ловеч Бахтияр Караали запознаха Казанджиев с намеренията си за стартиране на проект под патронажа на областния управител и на кмета на областния град за създаване на европейски център за етническа и междурелигиозна толерантност. Идеята е Ловеч да стане европейски модел по темата, обясни Караали и съобщи, че още утре ще отправи покана за среща до Ловчанския митрополит Гавриил.

lovech.bg