Вие сте тук

Каталог
Публикации

Kонференция на тема „Стратегическо преосмисляне: новата стратегическа концепция на НАТО и стратегическият компас на ЕС“

Председателят на Асоциация на българските градове и региони, Ергин Емин, взе участие в международната конференция на тема „Стратегическо преосмисляне: новата стратегическа концепция на НАТО  и стратегическият компас на ЕС“, която се проведе на 17 ноември в София. Организатор на събитието е Софийският форум за сигурност.

Сред основните акценти в дискусията бяха новите стратегически документи на двата съюза, както и отражението на войната в Украйна върху сигурността и международните отношения.

Като основно предизвикателство пред евроатлантическата сигурност в момента беше определена започналата на 24 февруари 2022 г. военна агресия на Русия срещу Украйна. Заместник-министър Костадин Коджабашев отбеляза, че действията на Руската федерация са в нарушение на международното право, стабилността и мира и представляват сериозна и дългосрочна заплаха за евроатлантическата сигурност, ценности и принципи.

Подчертана беше отново позицията, че страната ни категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия и изразява твърда подкрепа за независимостта, териториалната цялост и суверенитета на Украйна в международно признатите й граници, както и правото й свободно и суверенно да определя своето бъдеще.

„Стратегическата концепция е основополагащ документ, от който Алиансът се ръководи и неговата цел е да насочва съюзниците в техните действия за адекватно противопоставяне на заплахите и рисковете, произтичащи от променената гео-стратегическа реалност“, посочи заместник-министърът на външните работи. Документът се разглежда като втори по важност за организацията след Вашингтонския договор и в него се идентифицират средата за сигурност, очертава се подходът на НАТО и се определят насоки за адаптацията на въоръжените сили на Алианса, следвайки еволюцията на контекста на сигурността. От създаването на НАТО през 1949 г. до момента са приети 8 стратегически концепции.

По думите на Костадин Коджабашев Стратегическата концепция на НАТО за 2022 г. е потвърдила основната цел на Алианса, а именно да гарантира колективната отбрана срещу заплахи от всички посоки.  В словото си българският заместник-министър открои и ключовата ролята на  Стратегическият компас на ЕС за сигурност и отбрана, който чертае стратегическия курс и осигурява нов, качествен импулс на общия стремеж към сигурност, стабилност и просперитет  на партньорите.

„В рамките на общите ни усилия по прилагането на Стратегическия компас на ЕС виждаме практическата стойност от засилване на подкрепата на Украйна, както и на други черноморски страни в близката периферия на войната, а именно Република Молдова и Грузия“, заяви Костадин Коджабашев. Заместник-министърът постави акцент и върху транспортна взаимосвързаност, енергийна диверсификация и продоволствената сигурност, които по думите му стават ключови в настоящата ситуация по отношение на регионалната, европейската и дори глобалната сигурност.