Вие сте тук

Каталог
Публикации

Кметът Йорданка Фандъкова връчи наградата „Писател на годината“ на Георги Господинов

Отличените автори са избрани от читателската аудитория на Столична библиотека

"Благодарение на талантливите български писатели и поети чрез книгите очите ни виждат невидимото, духовното. Активната дейност на Столичната библиотека да среща книгите, писателите и читателите, да привлича към четенето с многобройни инициативи прибави нови над 15 000 читатели. Предстои и откриването на нов филиал на Столичната библиотека в район „Овча купел“. Тава каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи наградата за 2021 „Писател на годината“, най-четен автор на художествена литература на Столичната библиотека, на Георги Господинов.

Кметът Фандъкова поздрави библиотечните работници, г-жа Цинзова и нейния екип за това, че работят за привличането на читатели, а над 50% от тях са млади столичани.

Произходът на думата библиотека събира в едно книгите и мястота за съхранение. Столичната библиотека създава запомняща се реална среща на писатели, читатели и книгите.

В думите си Георги Господинов благодари на читателите. „Без тях библиотеките са мъртви“ – посочи писателят. Господинът каза също: „Всички ние пишем в тишина и четем в тишина. Хубаво е, че Библиотеката прави този празник, на който можем да се видим. В атмосферата на Библиотеката се създава обществото на четящите една книга. Между пишещите и четящите стои книгата, те не се познават, но те водят непрестанен разговор и този разговор е много важен.“ По думите му първият важен извод за четенето е, че „Четенето възстановява разговора.“ Другият е, че „Четенето възпитава вкус, а той създава съпротива. Книгата изисква друг ум, друга давност, друга скорост. Четенето е личен, политически и естетически въпрос“ – подчерта също писателят.

„Четенето възпитава чувствителност. Да можеш да влезеш в обувките на един герой, да те заболи през неговите очи, е много важно после как ще се отнасяш към другите, след като затвориш книгата“ – каза също Господинов. „Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза също Георги Господинов.

Заместник-кметът на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'' Мирослав Боршош връчи наградата на Георги Тошев за „Най-четен автор на биографични книги“. "Жоро прави две много важни неща за нас – кара ни да научаваме неща за хора, от които трябва да се учим и пази паметта на българската култура!“ – каза Боршош. Той връчи и наградите на подгласниците в категорията „Най-четен автор на художествена литература“ – Захари Карабашлиев и Елена Алексиева.

Награди за най-активни читатели получиха – „Читател на годината – доц. д-р арх. Панайот Славов, Александър Маслинков (7 год. ); „Най-четящо семейство“ – семейство Дачеви.

Читател на българска художествена литература“ – Зорница Шепкова (49 г.).

„Най-четен поет“ за 2021 г. са Недялко Йорданов, проф. Цочо БояджиевИван Ланджев.

„Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература“ – проф. Пламен Павлов, проф. Иво Христов, Мадлен Алгафари.

„Най-четен автор на детска литература“ – награда получиха Милен Хальов, Катя Антонова, Сотир и Пенко Гелеви.

Със Специална награда – За съпричастност към духовната кауза на библиотеката – бе отличен поетът Георги Константинов.

Награди получиха и медии, представящи културните събития на Столична библиотека през 2021 г.: Нова телевизия, БТА, предаването „Култура. БГ“ на БНТ, електронното издание на „Дневник“, бТВ радио, сайтът „Площад "Славейков“, журналистката Анжела Димчева.

Наградените писатели дариха свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район "Овча купел".

Водещ на церемонията бе актрисата Радина Кърджилова.

Фотограф: Аделина Ангелова

 със съкращение от /sofia.bg/