Вие сте тук

Каталог
Публикации

Европейският пакт за климата

Европейският пакт за климата – действията, които променят света

Специално събитие  на едно място експерти, климатични посланици, новатори и ентусиасти, вълнуващи се от темата за климата

На 26 септември (неделя) на сцената на София Съмър Фест имахме възможност да се запознаем с Европейският пакт за климата - мащабна инициатива на Европейската комисия. Всеки, който имаше желание да научи повече по темата за изменението на климата, начините да се включи и да намали въздействието си върху околната среда, събра ценна информация и чу съветите на специалисти и посланици.

Европейският пакт за климата включва в себе си редица кампании, целящи да осведомят и ангажират гражданите, бизнеса и обществото за важността от навременни и активни действия, свързани с опазването на околната среда и изменението на климата. Именно затова си говориха участниците в събитието, сред които бяха и специалисти, работещи в сферата на устойчивото развитие, посланици на Пакта за климата, инфлуенсъри, млади предприемачи, представители на бизнеса и др.

В рамките на София Съмър Фест, в Южния парк от 15:00 ч. до 16:00 ч. гостите на събитието научиха по какъв начин с лесни стъпки могат да намалят въздействието си върху околната среда, а така също и каква е връзката между ежедневните ни решения и климатичните промени. Освен дискусии събитието имаше и интересна програма с любопитни теми и участници, и разнообразни дейности за малки и големи, сред които детска творческа еко работилница, дискусия на тема зелени финанси, представяне на интересни зелени проекти и др.

Чрез специално обособената платформа Count Us In Европейският пакт за климата цели да вдъхнови гражданите и общностите в цяла Европа да предприемат практически стъпки за намаляване на въглеродното замърсяване. Да ходят пеша или да се движат с велосипед, да намалят хранителните отпадъци, да санират жилището си и др., за да спестят енергия. Основното послание е, че всяка стъпка, макар и малка, е от значение и целта е да се ангажират възможно най-много граждани. Всеки от нас може да допринесе за една по-зелена Европа с малките стъпки, които прави, защото чрез всяка стъпка и действие в нашето ежедневие можем да допринесем за постигане на промяната.

На събитието гостуваха известни личности, които изразиха своята подкрепа за Европейския пакт за климата и се присъедииниха, като избраха някой от 16-те ангажимента в полза на климата от платформата Counts us in и се снимаха на специално подготвената фото будка.

Като част от Европейския зелен пакт, Пактът за климата има за цел да насърчи всеки един европейски гражданин да направи „стъпка“ напред към намаляването на своя въглероден отпечатък, но така също и да осигури благоприятна среда за инициативи, мрежи и движения, които вече са започнали да променят коренно подхода към действията в областта на климата в Европа. Освен да разпространява потвърдена научна информация за действията в областта на климата, Пактът цели и да предоставя практически съвети за решенията в ежедневието.

Прилагането на Европейския пакт за климата в Източна Европа се координира от denkstatt – международна консултантска група с над 28 години опит в сферата на устойчивото развитие. Повече информация за възможностите, чрез които да се включите в Пакта, можете да получите на следния и-мейл адрес: bg@euclimatepact.eu  и телефон: +3598833771104.

Продължава Sofia Summer Fest - Събития - ArtSofia