Вие сте тук

Каталог
Публикации

ББР Форум 2019 - "Пътища за партньорства"

Българската банка за развитие отбеляза 20-тия си юбилей с международен икономически форум

Международният икономически форум на Българската банка за развитие под наслов „Пътища за партньорства“ се проведе на 18 юни в хотел „Хилтън“. Провеждането на Форума тази година минa под знака на 20-годишния юбилей на банката.

ББР Форум 2019 пренесе в София европейската дискусия по програмата InvestEU и бъдещия й потенциал в региона на Югоизточна Европа.
Бяха обсъдени практическите аспекти на програмата, новите бизнес модели и възможностите за регионални партньорства. Говорители бяха министърът на икономиката и принципал на ББР Емил Караниколов, главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, представителят на Европейската комисия г-ца Флорентин Хопмайер, член на Кабинета на вицепрезидента Юрки Катайнен с ресор „Работни места, инвестиции, растеж и конкурентоспособност“, Яцек Трушчински от Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ (DG ECFIN) на Европейската комисия, Марсел Рой – Генерален секретар на Европейската асоциация на публичните банки и агенциите за развитие (EAPB), Карло Монтичели – Вицегуверньор в Банката за Развитие към Съвета на Европа, Андреас Бейкос – Ръководител на представителството на Европейската инвестиционна банка в България.
Дискусият разгледа важни въпроси за работата на банките за развитие в контекста на Многогодишната финансова рамка на ЕС 2021-2027. Основните са: как чрез съвместни проекти ще се подпомогнат стратегическите цели на икономиките и развитието на инфраструктурата и как най-голям брой сектори и региони може да се възползват от европейските средства чрез гаранционната програма „InvestEU”.

Програма

InvestEU
Програмата InvestEU ще надгради успеха на Плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика Очакванията на Комисията са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции InvestEU ще генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС.