Вие сте тук

Каталог
Публикации

Кметът на Бургас Димитър Николов: В Бюджет 2016 са осигурени най-много средства за благоустрояване на крайните квартали и населени места в общината

Агенция Фокус

Бургас. До сега е нямало такъв бюджет, в който да са осигурени най-много средства за благоустрояване на крайните квартали и крайните населени места в Община Бургас. Това каза по време на разглеждането на проектобюджета на общината за тази година кметът Димитър Николов. „В историята на кварталите „Ветрен“, „Банево“, „Минерални бани“, „Черно море“, „Рудник“, „Горно Езерово“ село Маринка, и село Изворище не е съществувала толкова мощна капиталова програма. Това са средства, които бяха необходими за цялостна подмяна на водопроводите и изграждане на нова канализационна система, включително и изграждане на Пречиствателни станции.

Финансирането на канализацията в кварталите „Рудник“, „Черно море“, с. Маринка и град Българово няма европейско финансиране. В разходната част, която от една страна гарантира поддръжката на инфраструктурната мрежа на Община Бургас най-много средства отиват там. Асфалтират се улици, които никога до сега не са били асфалтирани. Благоустрояват се улици, които никога до сега не са били", подчерта кметът. Той допълни, че в Бюджет 2016 са осигурени целеви общински средства и европейски финансиране за масовото благоустрояване на к-с „Меден рудник“.

„Например в Зона "Б" техниката вече е там и благоустроява. В момента чакаме да приключат търговете и влизаме в съседните междублокови пространства в съседните квартали“, каза Николов. Той подчерта, че в комплекса се асфалтират всички паркоместа и се изграждат нови такива, изгражда се ново, енергийно ефективно осветление навсякъде. Дренира се около всички жилищни блокове, които попадат в параметрите, и се отвеждат дъждовните и подпочвените води така, че да няма влага по високите жилищни етажите. Изграждат се нови спортни и детски площадки, реконструират се и спортните площадки в дворовете на училищата. Започва строежът на три нови детски градини, както и ремонтът на голяма част от тротоарните пространства.