Вие сте тук

Каталог
Публикации

България като партньор в ЕС и НАТО

Актуални предизвикателства и перспективи

Прощална проява за д-р Марко Арнд, който напуска страната след пет години като ръководител на бюрото на фондацията в София

/www.kas.de/bulgarien/

Под надслов „България като партньор в НАТО и ЕС – актуални предизвикателства и перспективи“ на 22 февруари в София се състоя последната проява на бюрото на фондацията в София при досегашния ръководител д-р Марко Арнд, който напуска страна след петгодишна дейност, за да заеме пост в централата в Германия. Негов приемник ще бъде Торстен Гайслер, доесега ръководител на правната програма за Югоизточна Европа на фондацията със седалище в Букурещ.

Освен Торстен Гайслер за събитието пристигнаха зам.-ръководителят на отдел Европейско и международно сътрудничество Франк Прис и ръководителят на отдел Северна Америка и Европа Йенс Паулус от централата на фондацията. В течнеие на следобеда на 22 февруари шредставителите на фондацията имаха възможност да се срещнат с бившия български правосъден министър Христо Иванов, с министъра на отбраната Николай Ненчев и с държавния глава Росен Плевнелиев.

Самата конференция започна с поздравителни думи на Франк Прис, който критикува концепцията за „Край на историята“ на американския политолог Франсис Фукуяма. Г-н Прис посочи опасностите, пред които се изправя ЕС, най-вече във връзка с бежанската криза. България обаче по неговите думи е надежден партньор за ЕС. След него говори българският министър-председател Бойко Борисов, който благодари на фондация „Конрад Аденауер“ както от името на правителството, така и на своята партия ГЕРБ за прекрасното сътрудничество. Борисов подчерта превъзходните отношения между България и Федерална Репулика Германия. След него думата взе външният министър Даниел Митов, който разгледа членството на България в НАТО и ЕС през призмата на общите европейски ценности. Впоследствие секретарката на държавния глава Румяна Коларова прочете благодарствено писмо към Марко Арнд от името на президента на Република България Росен Плевнелиев.
В програмата следваше речта на германския посланик в София Детлеф Лингеман, според когото кризата в Сирия изисква общоевропейски отговор. По неговите думи ЕС е много повече от общ пазар.
В заключителното си слово досегашният ръководител на бюрото на фондацията в София д-р Марко Арнд накратко се спря на най-важните събития по време на мандата си. Според него в България междувременно се е установило гражданско общество и въпреки тъгата от раздялата той напуска страната с добро чувство.
Приемникът на Арнд Тостен Гайслер се представи накратко. Той изрази мнението, че България е надежден партньор на ЕС и фондация „Конрад Аденауер“ и той още отсега се радва за многобройните нови контакти и приятелства, които ще завърже в България.
Последен лектор беше ръководителят на отдела за Северна Америка и Европа Йенс Паулус, който даде много положителна оценка на цялостната дейност на Марко Арнд в България и му пожела успех в новото поприще в централата на фондацията.

В конференцията участваха повече от 200 души, присъстваха и много медии, сред тях БНТ, която вечерта излъчи специален репортаж от събитието.