Вие сте тук

Каталог
Публикации

Международна конференция на ЮНЕСКО в София

Образованието е това, което ще обезоръжи процесите, които водят към насилствения екстремизъм. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на международна конференция в София – на 17 декември, на тема "Борба с насилието и екстремизма: Нов план за сигурност в образованието и културата", организирана от ЮНЕСКО и Атлантическия клуб в България. На събитието присъстваха Александър Квашневски – президент на Полша /1995-2005/, Бил Ричардсън, посланик на САЩ в ООН /1997-1998/,  представители на АБГР, редица общественици от България и държави от Европа, Азия и Африка.
Трябва да се борим срещу невежеството и това вдъхновява действията на ЮНЕСКО днес, каза Бокова и изтъкна разбирането на организацията, че образованието ще помогне за преодоляване на екстремизма. Ирина Бокова отбеляза, че ЮНЕСКО инвестира в образованието на младите хора в Ирак, Сирия, Ливан, Йордания и допълни, че светът не може да си позволи да изгуби това поколение в този район и да ги остави на екстремизма там.
Бокова посочи, че само силата не може да ни помогне да се противопоставим на това, което се случва днес, и на омразата и нетолерантността. По думите й има нужда от "меки" действия и е необходимо да се борим за сърцата и умовете на младите хора днес.

Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта ролята на младите мъже и жени в борбата с екстремизма. Тя коментира, че екстремистите вдъхват страх и разделение и посочи необходимостта да се откликне на това с критическо мислене, с гражданско включване и с компетентност за културен диалог. Насилието и екстремизма ни разделят, каза Бокова и допълни, че според нея нито един човек не се ражда екстремист, а такъв се става. Младите хора днес под тези обстоятелства се учат да мразят, трябва да ги научим на мир, каза Бокова.
Ирина Бокова посочи още, че културата винаги е била жертва при война, но това което виждаме днес, е нещо ново - това е опустошението и нарочното унищожаване на културното наследство и разнообразие. Трябва да действаме и да защитим културното наследство на човечеството, каза Бокова и допълни, че това не са само камъни, тухли и сгради, а става въпрос за човешки същества, достойнство и идентичност.
Президентът на Полша /1995-2005 г./ Александър Квашневски изтъкна, че в борбата с войнствения екстремизъм трябва да бъдат елиминирани неговите корени и първопричини. Той обаче допълни, че това е трудна задача, защото не може да се подходи само с един метод - или политика, или само с военни мерки. Можем да елиминираме лидерите, някои военни единици на екстремистите, но ако не променим по някакъв начин политическата и икономическата ситуация в района, начина на мислене на хората, няма да можем да решим проблема с войнствения екстремизъм, посочи Квашневски. Според него три са най-важните методи за борба с войнствения екстремизъм - културата, образованието и примирението. Ако искате да намалите напрежението, особено между страни, които исторически са воювали помежду си, е важно да предложите реалната политика на примирението, каза Квашневски.
Бил Ричардсън, посланик на САЩ в ООН /февруари 1997 - август 1998 г./, посочи, че правителствата, независимо от различията, трябва да се обединят и да се изправят заедно в борбата срещу екстремизма. Според Ричардсън има три стъпки, които правителствата трябва да предприемат, за да противостоят на това предизвикателство - близко сътрудничество между държавите, които трябва да работят заедно, да разберат природата на тези заплахи и да откликнат по подобаващ начин; трябва да се работи с местните общности, както и да се създават по-големи възможности за маргинализираните групи - да им се предложи обучение, менторство и надежда за бъдещето - тогава те ще бъдат по-далеч от екстремизма и насилието. Нашето наследство и ценности са едни и същи и те са под заплаха днес, затова светът трябва да действа като един - да се противопоставим на ИДИЛ в Близкия изток, да спрем разпространението на екстремизма в нашите общества, чрез обучение и културно наследство да се премахне невежеството, което ще премахне и страхът и омразата, които се използват от екстремистите, каза още Ричардсън.
На форума президентът Александър Квашневски и посланик Бил Ричардсън изразиха подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Самата Бокова не коментира след участието си в конференцията въпрос за номинациите за генерален секретар на световната организация, като посочи, че за това трябва да бъдат питани МВнР и външният министър. Попитана дали се надява да успее след подкрепата, която получава, Бокова каза "Разбира се, аз иначе няма да се хвана. Разбира се, че ще успея".